A mai társadalmi felfogásban és a köznyelvben a zsírokat sokan a “káros” kategóriába sorolják, azonban nem mindegy, hogy milyen zsírokat és mennyit fogyasztunk belőlük. Az Omega-3 zsírsavak kiemelkedő jelentőséggel bírnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában, az agyműködés támogatásában, valamint a gyulladáscsökkentő hatásuk révén számos betegség megelőzésében és kezelésében is számíthatunk rá.
Mit jelent az Omega-3 és miért van rá szüksége a szervezetünknek?
Az Omega zsírsavak egyik jellemzője a molekula szerkezetében lévő kettős kötés, amely egyébként az elnevezésüket is adja: az Omega-3-nak a harmadik, míg az Omega-6-nak a hatodik helyen található ez az úgynevezett kettős kötés. Mind az Omega-3 és mind az Omega-6 esszenciális zsírsavnak tekinthető, de a mai modern táplálkozásunkkal sajnos sokszor túlzott mennyiségű Omega-6-ot viszünk be, ami az egészséges arány felborulásához és akár a krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.
Az Omega-3 táplálékkiegészítők jótékony hatásai a szervezetünkre:
- Segítik a szöveti regenerálódást, ami a sportolók esetében különösen előnyösnek számít.
- Képesek csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, valamint támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
- Hatékonyan képesek csökkenteni a stressz okozta kortizol szintet, ezáltal pedig javítják a hangulatot és csökkentik a szorongást.
- Az Omega-3 zsírsavak javíthatják az inzulinrezisztenciát, csökkenthetik a gyulladást és a magas vérzsírszintet.
- Hatékonyan segíthetnek a csontok szilárdságának növelésében, ezzel egyidejűleg pedig az ízületi gyulladások kezelésében is.
- Támogatják az edzés utáni regenerációs folyamatot.
- Az Omega-3 zsírsavak segíthetnek a tüdő működés javításában is és csökkentik a vérnyomást, valamint fogyasztása az edzés alatt mérsékelt pulzusszámot eredményezhet, amely javíthatja a sportolói teljesítményt.
Ezen pozitív hatásoknak köszönhetően az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a szervezetünk számára, azonban fontos odafigyelni arra is, hogy csak a megfelelő adagban fogyasszuk.
Hogyan juthatunk hozzá a szükséges napi Omega-3 adaghoz?
Az EPA és DHA, amelyek az Omega-3 legfontosabb elemeinek tekinthetőek, ősidők óta részét képezik az emberi táplálkozásnak, azonban a mai élelmiszerek már nem biztosítják elegendő mennyiségben ezt a rendkívül fontos tápanyagot, hacsak nem fogyasztunk rendszeresen például friss tengeri halakat, amelyek mai napig kiváló természetes forrásai az Omega-3-nak.
Ezen jellemzők tudatában érdemes a táplálékkiegészítőkre támaszkodni. Fontos azonban, hogy az Omega-3 bevitelnél nem csak az Omega-3 mennyiségére, hanem az EPA és DHA arányára is oda kell figyelni a legjobb hatás elérése érdekében.
Mennyi az ajánlott napi Omega-3 adag?
Az egészségügyi szakemberek által ajánlott napi EPA és DHA bevitel legalább 250–500 milligramm. A szív megfelelő támogatásához minimum 250 mg szükséges, de sportolóknál az igény több is lehet.
Omega 3 (60 lágyzselatin kapszula)
A termék rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszert érintő betegségek kialakulása. A termék kedvező hatást gyakorol a kedélyállapotra, továbbá segíti a szöveti regenerálódást, ami a sportolók esetében különösen előnyös.
További kérdéseid akadnak az Omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban?
Írj szakértő ügyfélszolgálatunknak, vagy csatlakozz zárt Facebook csoportunkba, ahol még több segítséggel lát el Téged egy segítőkész közösség!
Tekintsd meg az összes vitamin termékünket ide kattintva.
Kattints: Zárt Facebook Csoport - nyereményjátékok havonta kétszer!